nyito
nyito - másolat
nyito - másolat - másolat
nyito - másolat - másolat - másolat
nyito - másolat - másolat - másolat - másolat

02 tejelvalasztas serkentesere

 

Gyógytea a tejelválasztás serkentésére 130g

 
2099 Ft

 

Szálas gyógytea keverék

 

Összetevők: édesköménymag, ánizs, fűszerkömény, kapor, görögszénamag, vasfű

Kiszerelés: 130 g

 

VÁSÁRLÁS

 

Használati javaslat:

A csészébe helyezett 3 g teakeveréket (csapott evőkanál) 2,5 dl forrásban lévő vízzel leforrázzuk. A forrázatot lefedjük, és 15 percig állni hagyjuk, majd kihűlést követően tetszés szerint ízesíthetjük. A főzetet fogyasztás előtt leszűrjük.

 

Figyelmeztetés:

Fogyasztása terhesség alatt, illetve 12 éves kor alatt nem ajánlott. Az ajánlott mennyiséget ne lépje túl.

 

Leírás:

Az édesköményt (Foeniculum vulgare) simaizom-görcsoldó és gyulladáscsökkentő hatása mellett a tejelválasztásra is pozitívan hat. Emellett az édeskömény őrölt magjából készült gyógytea alkalmazható gyomorgörcsökre, puffadásra, teltségérzésre, és a gyomorégéses-refluxos panaszokat is csillapítja. Az ánizs (Pimpinella anisum) kiemelkedő hatékonysága miatt a legtöbb tejelválasztást serkentő gyógyteában megtalálható. Az édesköményhez hasonlóan, az ánizs is pozitívan hat a tejtermelésre, görcsoldó, légúttisztító és nyákoldó tulajdonsága van. Ide sorolható még a fűszerkömény (Carum carvi) is, mely szintén tejszaporító hatású. A közismert fűszernövény, a kapor (Anethum graveolens L.) is hasonló hatóanyagokkal rendelkezik, ezáltal egyes források szerint jótékonyan hathat a tejelválasztásra. A görögszéna (Trigonella foenum-graecum L.) az egyik legrégebben alkalmazott gyógynövény, mely gyógyszerkönyvben is szerepel. Serkenti a tejtermelést, és egyéb női élettani folyamatokra is kedvezően hat: csökkenti a menstruációval járó fájdalmat (diszmenorrea), mérsékli a változó kor (klimaktérium) kellemetlen tüneteit és a következményes csontritkulás megelőzésében is hatékonynak bizonyult.

Ezek alapján az őrölt édesköménymagot, ánizst, fűszerköményt, kaprot, görögszénamagot és vasfüvet tartalmazó gyógytea-keverékünk segítséget jelenthet a tejtermelés megindításában és serkentésében.

Tudjon meg többet a termékről!

Az anyatej a csecsemők számára nélkülözhetetlen, hiszen ez az egyedüli táplálékforrásuk születésük után az első hónapokban. Azonban előfordulhatnak olyan állapotok, mikor szülés után nem indul meg a tejelválasztás (laktáció) vagy csupán kevés anyatej termelődik. Egyes vélemények szerint nincs olyan, hogy valakinek nincs teje, csak nem próbálkoznak eléggé, azonban az orvostudomány jelen állása szerint igenis létezik az a helyzet, hogy a kitartó próbálkozások ellenére sem indul meg a laktáció, vagy nem elégséges az elválasztott tej mennyisége. Ilyen esetekben – az egyértelműen kimutatható szervi vagy pszichés okok kezelése mellett – természetes módon is segíthetünk, akár gyógyteák formájában is.

A tejelválasztás előfeltétele, hogy az emlő a terhesség alatt nyugalmi állapotából tejtermelésre képes miriggyé alakuljon át hormonális hatásokra, majd szülés után felszabaduljon a méhlepény által (is) termelt ösztrogén gátló hatása alól (1). A hormonrendszert érintő betegségek; az emlő szoptatást akadályozó vagy nehezítő anatómiai sajátosságai, gyulladásos betegségei; bizonyos pszichés állapotok és még egyéb tényezők is megnehezíthetik a szoptatást. A mell és mellbimbó fizikális ingerlése, a tej rendszeres és maradéktalan ürülése a tejutakból, illetve egyes ételek és készítmények azonban fokozhatják a tejtermelést – egyes gyógynövények rendkívül hatékonyan.

Az elsők között említhetjük a zellerfélék családjába tartozó édesköményt (Foeniculum vulgare), mely simaizom-görcsoldó és gyulladáscsökkentő hatása mellett a tejelválasztásra is pozitívan hat (2). A belőle kivonható flavonoidok (rutin, kempferol, kvercetin), kumarinok, fahéjsav-származékok és illóolajának összetevői – fenchon, esztragol, anetol – eredményezik az imént említett hatásokat (3). E legutóbbi három összetevő természetes fitoösztrogén, melyek serkentik a tejelválasztást (4). Emellett az édeskömény őrölt magjából készült gyógytea alkalmazható gyomorgörcsökre, puffadásra, teltségérzésre, és a gyomorégéses-refluxos panaszokat is csillapítja (5). A roppant intenzív illatú és ízű ánizs (Pimpinella anisum) kiemelkedő hatékonysága miatt a legtöbb tejelválasztást serkentő gyógyteában megtalálható. Az édesköményhez hasonlóan, az ánizs is tartalmaz ösztrogénszerű hatást kifejtő anyagokat (anetol, esztragol, linaol), melyek pozitívan hatnak a tejtermelésre (6), illetve további kumarinok, flavonoidok és glikozidok is vannak benne, melyek együttesen felelősek görcsoldó, légúttisztító és nyákoldó tulajdonságaiért (7). Ide sorolható még a fűszerkömény (Carum carvi) is, mely szintén tejszaporító hatással bír illóolajának anyagai (karvon, limonén, karveol, dihidrokarvon), flavonoidjai és fenolkarbonsavai által (8, 9). A közismert fűszernövény, a kapor (Anethum graveolens L.) is hasonló hatóanyagokkal rendelkezik (karvon, limonén, fellandrén, anetol), ezáltal egyes források szerint jótékonyan hathat a tejelválasztásra (10). A görögszéna (Trigonella foenum-graecum L.) az egyik legrégebben alkalmazott gyógynövény, mely gyógyszerkönyvben is szerepel. Serkenti a tejtermelést, és egyéb női élettani folyamatokra is kedvezően hat: csökkenti a menstruációval járó fájdalmat (diszmenorrea), mérsékli a változó kor (klimaktérium) kellemetlen tüneteit és a következményes csontritkulás megelőzésében is hatékonynak bizonyult. Hatóanyagai az alkaloidok (trigonellin, karpin, gentianin), nikotinsavak, szaponinok, flavonoidok (vitexin, luteolin), ásványi anyagok (kalcium, magnézium) és mikrotápanyagok (szelén) (11). Végül, a vasfűről (Verbena officinalis), vagy más néven verbénáról is érdemes szót ejteni a téma kapcsán. Iridoid glikozidjai (verbenalin, verbenin, hasztatozid) és flavonoidjai jótékonyan hatnak a tejelválasztásra (12).

Ezek alapján az őrölt édesköménymagot, ánizst, fűszerköményt, kaprot, görögszénamagot és vasfüvet tartalmazó gyógytea-keverékünk segítséget jelenthet a tejtermelés megindításában és serkentésében.


Felhasznált irodalom:

 1. Fonyó, A. (2011). Principles of Medical Physiology, 5th edition. [Az orvosi élettan tankönyve., 5. kiadás] Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest. 535. [Hungarian] https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_524_Elettan/ch09s05.html (Letöltés: 2019. 09. 23.)
 2. Bokaie, M., Farajkhoda, T., Enjezab, B., Khoshbin, A., & Karimi-Zarchi, M. (2013). Oral fennel (Foeniculum vulgare) drop effect on primary dysmenorrhea: Effectiveness of herbal drug. Iranian journal of nursing and midwifery research, 18(2), 128–132. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3748568/ (Letöltés: 2019. 09. 23.)
 3. Édesköménytermés – Foeniculi dulcis fructus. https://tudatosvasarlo.hu/gyogynoveny/edeskomeny (Letöltés: 2019. 09. 23.)
 4. Drugs and Lactation Database (LactMed) [Internet]. Bethesda (MD): National Library of Medicine (US); 2006-. Fennel. [Updated 2018 Dec 3]. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501793/ (Letöltés: 2019. 09. 23.)
 5. Badgujar, S. B., Patel, V. V., & Bandivdekar, A. H. (2014). Foeniculum vulgare Mill: a review of its botany, phytochemistry, pharmacology, contemporary application, and toxicology. BioMed research international, 2014, 842674. doi:10.1155/2014/842674
 6. Drugs and Lactation Database (LactMed) [Internet]. Bethesda (MD): National Library of Medicine (US); 2006-. Anise. [Updated 2019 May 1]. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501776/ (Letöltés: 2019. 09. 23.)
 7. Ánizstermés – termés (mag) - Anisi vulgaris fructus. https://tudatosvasarlo.hu/gyogynoveny/anizs-0 (Letöltés: 2019. 09. 23.)
 8. Kingsbury, S. (2012). Herbs for Lactation. Journal of the American Herbalists Guild, 11(1), 41-46. https://www.americanherbalistsguild.com/sites/default/files/sample-articles-pdfs/herbs_for_lactation_by_sheila_kingsbury.pdf (Letöltés: 2019. 09. 23.)
 9. Köménymag - érett termés - Carvi fructus. https://tudatosvasarlo.hu/gyogynoveny/komeny (Letöltés: 2019. 09. 23.)
 10. Drugs and Lactation Database (LactMed) [Internet]. Bethesda (MD): National Library of Medicine (US); 2006-. Dill. [Updated 2018 Dec 3]. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501877/ (Letöltés: 2019. 09. 23.)
 11. Drugs and Lactation Database (LactMed) [Internet]. Bethesda (MD): National Library of Medicine (US); 2006-. Fenugreek. [Updated 2019 May 1]. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501779/ (Letöltés: 2019. 09. 23.)
 12. Drugs and Lactation Database (LactMed) [Internet]. Bethesda (MD): National Library of Medicine (US); 2006-. Vervain. [Updated 2018 Dec 3]. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501852/ (Letöltés: 2019. 09. 23.)

Herbased © 2019 Minden jog fenntartva!

nadas web design

Please publish modules in offcanvas position.