nyito - másolat - másolat
nyito - másolat - másolat - másolat - másolat
nyito
nyito - másolat - másolat - másolat
nyito - másolat

18 epebantalmakra

 

Gyógytea epebántalmakra 80g

 
1099 Ft

 

Szálas gyógytea keverék

 

Összetevők: gyöngyajak, macskagyökér, mentalevél, levendulavirág, cickafarkfű, édesköménymag

Kiszerelés: 80 g

 

VÁSÁRLÁS

 

 

Használati javaslat:

A csészébe helyezett 3 g teakeveréket (csapott evőkanál) 2,5 dl forrásban lévő vízzel leforrázzuk. A forrázatot lefedjük, és 15 percig állni hagyjuk, majd kihűlést követően tetszés szerint ízesíthetjük. A főzetet fogyasztás előtt leszűrjük.

 

Figyelmeztetés:

Fogyasztása terhesség alatt, illetve 12 éves kor alatt nem ajánlott. Az ajánlott mennyiséget ne lépje túl.

 

Leírás:

Az árvacsalánfélék családjába tartozó szúrós gyöngyajak (Leonurus cardiaca) virágos hajtása tartalmazza fő hatóanyagát. Ezen anyagok szíverősítő tulajdonságuk mellett a simaizmokra kifejtett görcsoldó hatásuk miatt az emésztőszervrendszer (gyomor, epehólyag) és más, simaizmot tartalmazó szerv (méh) görcseire is kiválóan alkalmazhatóak. Az orvosi macskagyökérről (Valeriana officinalis) is érdemes szót ejteni, habár a legtöbben mint alvásproblémákra alkalmazható gyógynövényt ismerik. Leginkább az idegi alapú alvászavarokban és emésztőszervrendszert érintő panaszokban nyújthat segítséget. Szorongásoldó és ideig nyugtató hatású. A borsmenta (Menthae piperitae) szintén ismert fájdalomcsillapító, gyulladásgátló és görcsoldó hatásáról. A levendula (Lavandula angustifolia) virága közismert nyugtató-altató hatásáról. Illóolajként vagy forrázat formájában alkalmazva a központi idegrendszerre szorongásoldó, hangulatstabilizáló, nyugtató és fájdalomcsillapító, továbbá, szintén idegi alapon az emésztőrendszerre is védő hatást fejt ki. Megemlíthetjük a cickafarkfüvet (Achillea millefolium) is, hiszen amellett, hogy gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása is van, kiváló simaizom-görcsoldó. Mivel a tápcsatorna alsóbb részei is simaizomszövetből épülnek fel, ezért használható az epehólyag és az epeutak görcseinek enyhítésére. Említést érdemel az édeskömény (Foeniculum vulgare) is, mely szintén hatékony simaizom-görcsoldó és gyulladáscsökkentő, ezáltal az emésztőrendszerre is jelentős hatással bír. Alkalmazható görcsökre, puffadásra, teltségérzésre, és a gyomorégéses-refluxos panaszokat is csillapítja.

Ezek alapján a gyöngyajkat, macskagyökeret, mentalevelet, levendulavirágot, cickafarkfüvet és édesköménymagot tartalmazó gyógytea-keverékünk hatékony segítséget nyújtható különböző epebántalmakban.

Tudjon meg többet a termékről!

Sokan úgy gondolják, hogy az epehólyag egy úgymond nélkülözhető szerv, hiszen műtéti eltávolítása után is ugyanolyan teljes életet lehet élni. Csakugyan, az epehólyag nem vitális szerv (emberi élethez nélkülözhetetlen), habár fontos szerepe van a táplálék emésztésében, benne tárolódik és onnan ürül a máj által megtermelt epe a vékonybélbe. Azonban a szerv nélkül is el tud jutni más módon az epe a vékonybélbe – ezáltal hiánya nem végzetes. Betegségei, funkcionális zavarai orvosi kezelést igényelnek, de mi magunk is sokat tehetünk megelőzésként saját egészségünkért.

Epebántalmak kapcsán a legtöbb embernek az epehólyag és az epeutak kövessége jut az eszébe mint fájdalmas és roppant kellemetlen állapot. Valóban, az epekólika egy azonnali kezelést igénylő állapot, de a kövességen kívül számos egyéb betegség is érintheti az emésztőrendszer ezen szakaszát: heveny és idült epehólyaggyulladás, rosszindulatú daganatos megbetegedések, veleszületett rendellenességek, funkcionális zavarok (hipo- és diszkinezis), stb. (1). A belgyógyászati (gyógyszeres), sebészeti (műtéti) megoldások mellett legtöbbször életmódbeli és étkezéssel kapcsolatos változtatások is szükségesek (például zsírszegény diéta), illetve a természetesebb megoldásokat keresve, bizonyos gyógynövények által is elősegíthetjük emésztőszerünk egészséges működését.

Az árvacsalánfélék családjába tartozó szúrós gyöngyajak (Leonurus cardiaca) virágos hajtása tartalmazza fő hatóanyagát, a leonurid alkaloidot, illetve flavonoidok (kvercetin, rutin), diterpének, cserző- és keserűanyagok, iridoidok, illóolajok, urzolsav, szterolok is megtalálhatóak benne. Ezen anyagok szíverősítő tulajdonságuk mellett a simaizmokra kifejtett görcsoldó hatásuk miatt az emésztőszervrendszer (gyomor, epehólyag) és más, simaizmot tartalmazó szerv (méh) görcseire is kiválóan alkalmazhatóak (2). Az orvosi macskagyökérről (Valeriana officinalis) is érdemes szót ejteni, habár a legtöbben mint alvásproblémákra alkalmazható gyógynövényt ismerik. Leginkább az idegi alapú alvászavarokban és emésztőszervrendszert érintő panaszokban nyújthat segítséget (3). Szorongásoldó és ideig nyugtató hatását a benne lévő valepotriátoknak, alkaloidoknak (katinin, valerin), valerénsavnak, illóolajoknak (ecetsav, borneol, pinén, kamfén), kávésavnak, szabad aminosavaknak és egyéb anyagoknak (ligninek) köszönheti (4). A borsmenta (Menthae piperitae) szintén ismert fájdalomcsillapító, gyulladásgátló és görcsoldó hatásáról. Ezeket elsősorban a belőle kivonható jellegzetes illatú mentol és menton nevű illóolajok eredményezik, míg további flavonoidok és cseranyagok is megtalálhatóak a növényben, melyek együttesen növelik a hatékonyságát (5). A levendula (Lavandula angustifolia) virága közismert nyugtató-altató hatásáról, melyet főbb hatóanyagai (linalool, linalil-acetát, kámfor) jó zsíroldékonyságának köszönhet. Illóolajként vagy forrázat formájában alkalmazva a központi idegrendszerre szorongásoldó, hangulatstabilizáló, nyugtató és fájdalomcsillapító (6, 7), továbbá, szintén idegi alapon az emésztőrendszerre is védő hatást fejt ki (8). Megemlíthetjük a cickafarkfüvet (Achillea millefolium) is, hiszen amellett, hogy gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása is van, kiváló simaizom-görcsoldó (9). Mivel a tápcsatorna alsóbb részei is simaizomszövetből épülnek fel, ezért használható az epehólyag és az epeutak görcseinek enyhítésére. Keserű- és cserzőanyagok, proazulént tartalmazó illóolaj, és a kamillához hasonlóan flavonoidok (apigenin, luteolin) is megtalálhatóak főbb hatóanyagai között, melyek a fentebb említett hatásokért felelősek (10). Említést érdemel az édeskömény (Foeniculum vulgare) is, mely szintén hatékony simaizom-görcsoldó és gyulladáscsökkentő, ezáltal az emésztőrendszerre is jelentős hatással bír. Alkalmazható görcsökre, puffadásra, teltségérzésre, és a gyomorégéses-refluxos panaszokat is csillapítja (11). A belőle kivonható flavonoidok (rutin, kempferol, kvercetin), kumarinok, fahéjsav-származékok és illóolajának összetevői (transz-anetol, fenchon, esztragol) eredményezik az imént említett hatásokat (12).

Ezek alapján a gyöngyajkat, macskagyökeret, mentalevelet, levendulavirágot, cickafarkfüvet és édesköménymagot tartalmazó gyógytea-keverékünk hatékony segítséget nyújtható különböző epebántalmakban.

Felhasznált irodalom:

 1. Tulassay, Zs. (2016). Principles of Internal Medicine 1., 5th edition. [A belgyógyászat alapjai 1., 5. kiadás] Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest. 1108-1116. [Hungarian] https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_524_A_belgyogyaszat_alapjai_1/ch07s11.html (Letöltés: 2019. 09. 22.)
 2. EMA/HMPC/127430/2010 Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC). Assessment report on Leonurus cardiaca L., herba. 6 May 2010 https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-report/draft-assessment-report-leonurus-cardiaca-l-herba_en.pdf (Letöltés: 2019. 09. 22.)
 3. EMA/HMPC/150846/2015 Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC). Assessment report on Valeriana officinalis L., radix and Valeriana officinalis L., aetheroleum. 7 July 2015. https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-report/draft-assessment-report-valeriana-officinalis-l-radix-valeriana-officinalis-l-aetheroleum_en.pdf (Letöltés: 2019. 09. 22.)
 4. Kim, J. S., Ahn, J. D., & Cho, S. I. (2015). Effects of Valerianae Radix et Rhizoma extract on psychological stress in mice. Pharmacognosy magazine, 11(42), 381–388. doi:10.4103/0973-1296.153093
 5. Borsosmentalevél – Menthae piperitae folium. https://tudatosvasarlo.hu/gyogynoveny/borsmenta (Letöltés: 2019. 09. 06.)
 6. Koulivand, P. H., Khaleghi Ghadiri, M., & Gorji, A. (2013). Lavender and the nervous system. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2013, 681304. doi:10.1155/2013/681304
 7. Levendula – Lavandulae flos. https://tudatosvasarlo.hu/gyogynoveny/levendula (Letöltés: 2019. 09. 22.)
 8. Barocelli, E., Calcina, F., Chiavarini, M., et al. (2004). Antinociceptive and gastroprotective effects of inhaled and orally administered Lavandula hybrida Reverchon "Grosso" essential oil. Life Sci., 76(2), 213-23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15519366 (Letöltés: 2019. 09. 22.)
 9. Moradi, M. T., Rafieian-Koupaei, M., Imani-Rastabi, R., Nasiri, J., Shahrani, M., Rabiei, Z., & Alibabaei, Z. (2013). Antispasmodic effects of yarrow (Achillea millefolium L.) extract in the isolated ileum of rat. African journal of traditional, complementary, and alternative medicines: AJTCAM, 10(6), 499–503. doi:10.4314/ajtcam.v10i6.19
 10. Cickafarfű – Achillea anthodium. https://tudatosvasarlo.hu/gyogynoveny/cickafarkfu (Letöltés: 2019. 09. 22.)
 11. Badgujar, S. B., Patel, V. V., & Bandivdekar, A. H. (2014). Foeniculum vulgare Mill: a review of its botany, phytochemistry, pharmacology, contemporary application, and toxicology. BioMed research international, 2014, 842674. doi:10.1155/2014/842674
 12. Édesköménytermés – Foeniculi dulcis fructus. https://tudatosvasarlo.hu/gyogynoveny/edeskomeny (Letöltés: 2019. 09. 22.)

Herbased © 2019 Minden jog fenntartva!

nadas web design

Please publish modules in offcanvas position.