nyito
nyito - másolat
nyito - másolat - másolat
nyito - másolat - másolat - másolat
nyito - másolat - másolat - másolat - másolat

19 etvagytalansagra

 

Gyógytea étvágytalanságra 115g

 
1099 Ft

 

Szálas gyógytea keverék

 

Összetevők: narancshéj, kis ezerjófű, kakukkfű

Kiszerelés: 115 g

 

VÁSÁRLÁS

 

 

 

Használati javaslat:

A csészébe helyezett 3 g teakeveréket (csapott evőkanál) 2,5 dl forrásban lévő vízzel leforrázzuk. A forrázatot lefedjük, és 15 percig állni hagyjuk, majd kihűlést követően tetszés szerint ízesíthetjük. A főzetet fogyasztás előtt leszűrjük.

 

Figyelmeztetés:

Fogyasztása terhesség alatt, illetve 12 éves kor alatt nem ajánlott. Az ajánlott mennyiséget ne lépje túl.

 

Leírás:

A különböző citrusfélék héjában, így a narancshéjban (Auranthii dulci pericarp) is megtalálhatóak bizonyos flavonoidok. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő, a zsírok átalakulásának szabályázására is hatással van, továbbá, daganat- és allergiaellenes tulajdonságokkal is rendelkezik. Ezek az anyagok a narancs külső héjában, illetve a narancshúst körülvevő fehéres színű, kesernyés részben találhatóak meg. A kis ezerjófű (Centaurium erythraea) virágos hajtása közismert étvágyfokozó hatásáról. A keserűanyagok a szájnyálkahártyán található ízérző receptorokat ingerlik, melyek a X. agyideg (vagus ideg) által közvetített reflexen keresztül serkenti az emésztőnedvek termelődését. Ezáltal nem csupán az étvágyat fokozza, hanem az egész emésztőszervrendszer működését is: a nyál- és gyomornedv termelését, az epesavak elválasztását és a bélperisztaltikát is. Itt érdemes szót ejteni a kakukkfűről is (Thymus serpyllum), melyet számos néven ismerhetünk, például vadcsomborként vagy balzsamfűként. Megszárított virágos-leveles hajtásai antibakteriális, köhögéscsillapító és görcsoldó hatásaik mellett hatékonyan alkalmazhatóak étvágytalanságra is. A kakukkfű javítja az emésztési panaszokat is, görcsoldó hatása révén pedig menstruációs görcsök (elsődleges diszmenorrea) esetén is hatékonynak bizonyult.

A narancshéjat, kis ezerjófüvet és kakukkfüvet tartalmazó gyógytea-keverékünk ezek alapján segítséget nyújthat a lecsökkent étvágy serkentésében és helyreállításában.

Tudjon meg többet a termékről!

Habár a magyar emberek nem pont az étvágytalanságukról híresek, azért előfordulnak olyan állapotok és élethelyzetek, mikor nem csúszik le olyan könnyen egy-egy falat. Különbséget kell tennünk az éhség és az étvágy között, illetve ésszerűen átgondolnunk és döntenünk arról, hogy mikor tanácsos orvosi segítséget kérni az étvágytalanságot illetően. A megfelelő, jó étvágy hozzátartozik az egészségesség állapotához, ezért is fontos, hogy odafigyeljünk étvágyunk esetleges megváltozására, és ha szükséges, segítsünk rajta – a legtermészetesebb módon akár gyógynövények által is.

Az éhség egy fiziológiai állapot, mikor a tápcsatornánk kiürülőben van és a vércukor szintje lecsökken, mely az agyalapi mirigy bizonyos idegsejtcsoportjait (orexinneuronok) ingerli, ezáltal kialakul az éhségérzet (1). Amint nő a vércukorszint, úgy csökken a táplálékfelvétel ingere. Az étvágy viszont egy olyan szubjektív érzés, amely jóllakott állapotban is kiváltható feltételes reflexek aktiválódás által – legyen az egy fotó egy süteményről vagy a pékség előtt a sülő kenyér illata. Ezek alapján az éhség viszonylag konkrétan leírható okok miatt következik be, az étvágytalanság mögött azonban számos tényező állhat: krónikus szív- és tüdőbetegségek, krónikus veseelégtelenség, rosszindulatú daganatos megbetegedések, depresszió, cukorbetegség, fertőzések, stb. Érdemes tehát odafigyelni ha hirtelen megváltozik étvágyunk vagy testsúlyunk több mint 5%-át elveszítjük 6-12 hónap alatt – ekkor ugyanis valószínűleg valamilyen egészségügyi probléma állhat a háttérben (2). Alapos kivizsgálás után a továbbra is fennálló étvágytalanságot gyógyszeresen, de sokkal természetesebb módon, étvágyserkentő teák által is növelhetjük. Azonban erőltetni sem kell az evést, ha az egyén szellemi és fizikai fejlődését nem veszélyezteti a kevesebb táplálék (például idősek).

A különböző citrusfélék héjában, így a narancshéjban (Auranthii dulci pericarp) is megtalálhatóak bizonyos flavonoidok, melyeket oly sokszor emlegetünk jótékony hatásaikról: a heszperidin és aglikonja, a heszperetin antioxidáns és gyulladáscsökkentő, a zsírok átalakulásának szabályázására is hatással van, továbbá, daganat- és allergiaellenes tulajdonságokkal is rendelkezik (3, 4). Ezek az anyagok a narancs külső héjában, illetve a narancshúst körülvevő fehéres színű, kesernyés részben találhatóak meg. A kis ezerjófű (Centaurium erythraea) virágos hajtása közismert étvágyfokozó hatásáról, melyet a benne található keserűanyagok (centapikrin, sverozid, sveciamarin, genciopikrin, erintocentaurin), flavonoidok, kávésavak, triterpének és xantonok eredményeznek (5). A keserűanyagok a szájnyálkahártyán található ízérző receptorokat ingerlik, melyek a X. agyideg (vagus ideg) által közvetített reflexen keresztül serkenti az emésztőnedvek termelődését. Ezáltal nem csupán az étvágyat fokozza, hanem az egész emésztőszervrendszer működését is: a nyál- és gyomornedv termelését, az epesavak elválasztását és a bélperisztaltikát is (6). Itt érdemes szót ejteni a kakukkfűről is (Thymus serpyllum), melyet számos néven ismerhetünk, például vadcsomborként vagy balzsamfűként. Megszárított virágos-leveles hajtásai keserű- és cserzőanyagokat, flavonoidokat, kávésav-származékokat és illóolajat tartalmaznak (7), melyek antibakteriális, köhögéscsillapító és görcsoldó hatásaik mellett hatékonyan alkalmazhatóak étvágytalanságra is. A kakukkfű javítja az emésztési panaszokat is, görcsoldó hatása révén pedig menstruációs görcsök (elsődleges diszmenorrea) esetén is hatékonynak bizonyult (8).

A narancshéjat, kis ezerjófüvet és kakukkfüvet tartalmazó gyógytea-keverékünk ezek alapján segítséget nyújthat a lecsökkent étvágy serkentésében és helyreállításában.

Felhasznált irodalom:

  1. Fonyó, A. (2011). Principles of Medical Physiology, 5th edition. [Az orvosi élettan tankönyve., 5. kiadás] Medicina Könykidó Zrt., Budapest. 639. [Hungarian] https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_524_Elettan/ch10s07.html (Letöltés: 2019. 09. 20.)
  2. Tulassay, Zs. (2016). Principles of Internal Medicine 1., 5th edition. [A belgyógyászat alapjai 1., 5. kiadás] Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest. 228. [Hungarian] https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_524_A_belgyogyaszat_alapjai_1/ch01s06.html (Letöltés: 2019. 09. 20.)
  3. Kim, H. Y., Park, M., Kim, K., Lee, Y. M., & Rhyu, M. R. (2013). Hesperetin Stimulates Cholecystokinin Secretion in Enteroendocrine STC-1 Cells. Biomolecules & therapeutics, 21(2), 121–125. doi:10.4062/biomolther.2012.077
  4. Orvostovábbképző Szemle. A citrusflavonoidok antioxidánsok és csökkentik a gyulladást. http://otszonline.hu/cikk/a_citrusflavonoidok_antioxidansok_es_csokkentik_a_gyulladast (Letöltés: 2019. 09. 20.)
  5. Kis ezerjófű virágos hajtás – Centaurii herba. https://tudatosvasarlo.hu/gyogynoveny/kis-ezerjofu (Letöltés: 2019. 09. 20.)
  6. Jerković, I., Gašo-Sokač, D., Pavlović, H., Marijanović, Z., Gugić, M., Petrović, I., & Kovač, S. (2012). Volatile organic compounds from Centaurium erythraea Rafn (Croatia) and the antimicrobial potential of its essential oil. Molecules (Basel, Switzerland), 17(2), 2058–2072. doi:10.3390/molecules17022058
  7. Mezei kakukkfű virágos hajtás - Serpilly herba. https://tudatosvasarlo.hu/gyogynoveny/kakukkfu (Letöltés: 2019. 09. 20.)
  8. Salmalian, H., Saghebi, R., Moghadamnia, A. A., Bijani, A., Faramarzi, M., Nasiri Amiri, F., et al. (2014). Comparative effect of thymus vulgaris and ibuprofen on primary dysmenorrhea: A triple-blind clinical study. Caspian journal of internal medicine, 5(2), 82–88. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3992233/ (Letöltés: 2019. 09. 20.)

Herbased © 2019 Minden jog fenntartva!

nadas web design

Please publish modules in offcanvas position.