nyito - másolat - másolat
nyito - másolat
nyito - másolat - másolat - másolat - másolat
nyito - másolat - másolat - másolat
nyito

14 fejfajasra

 

Gyógytea fejfájás ellen 80g

 
985 Ft

 

Szálas gyógytea keverék

 

Összetevők: fűzfakéreg, borsmenta

Kiszerelés: 80 g

 

VÁSÁRLÁS

 

 

 

Használati javaslat:

A csészébe helyezett 3 g teakeveréket (csapott evőkanál) 2,5 dl forrásban lévő vízzel leforrázzuk. A forrázatot lefedjük, és 15 percig állni hagyjuk, majd kihűlést követően tetszés szerint ízesíthetjük. A főzetet fogyasztás előtt leszűrjük.

 

Figyelmeztetés:

Fogyasztása terhesség alatt, illetve 12 éves kor alatt nem ajánlott. Az ajánlott mennyiséget ne lépje túl.

 

Leírás:

Régre visszanyúló hagyománya van a fűzfakéreg (Salix alba) mint természetes fájdalomcsillapító használatának. A fiatal fák kérge többféle hatóanyagot tartalmaz, melyek gyulladás- és lázcsökkentő, illetve fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek. Közülük a legjelentősebb a szalicin, mely egy szalicilsav-származék. A nemszteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel szemben, a fűzfakéregben nem szabad formában van jelen a hatóanyag, hanem a szalicin belekben és a májban való átalakulása után jön csak létre a szalicilsav. Ez azt eredményezi, hogy a gyógynövény hatása lassabban alakul ki és tovább is tart, illetve az is előnye, hogy hosszantartó alkalmazás mellett sem károsítja a gyomor nyálkahártyáját. A borsmenta (Menthae piperitae), más néven borsos menta vagy angol menta szintén ismert fájdalomcsillapító, gyulladásgátló, görcsoldó és számos egyéb jótékony hatásáról. Ezeket elsősorban a belőle kivonható jellegzetes illatú mentol és menton nevű illóolajok eredményezik, míg további flavonoidok és cseranyagok is megtalálhatóak a növényben, melyek együttesen növelik a hatékonyságát. Az említett illóolajok a bőr különböző receptorait stimulálva izomlazító és értágító hatást fejtenek ki, ezért a gyógynövény leginkább a tenziós fejfájás csillapítására alkalmas. Mindezek mellett vérnyomáscsökkentő hatásásról is olvashatunk: egy brazil tanulmány adatai szerint 30 napon keresztüli alkalmazását követően a vizsgálatban résztvevők 52,5%-nál tapasztaltak csökkenést mind a szisztolés, mind pedig a diasztolés értékben.

Ezek alapján a fűzfakéreg és borsmenta tartalmú gyógytea-keverékünk ténylegesen hasznosnak bizonyulhat a fejfájás csillapításában.

Tudjon meg többet a termékről!

Szinte mindannyiunknak fájt már valaha a feje gyengébben-erősebben, és rendszerint ilyenkor mindig próbáljuk valami kézzelfogható indokkal magyarázni fájdalmunkat: legtöbbször az időjárási frontokat vagy a bennünket érő stresszt okoljuk. Többnyire mindig a legalkalmatlanabb időpontban jön elő, és ilyenkor mindig gyors és hatékony megoldást próbálunk keresni. A piacon lévő számtalan fejfájáscsillapító gyógyszer alkalmazásával szemben sokszor elég lenne a természet gyógyszertárához fordulni, mely különböző gyógynövények révén enyhülést nyújthat. Ezáltal nem csak pénztárcánkat, hanem a szervezetünket is megkímélhetnénk a felesleges terheléstől.

A fejfájásokat két nagy csoportba oszthatjuk: beszélhetünk tüneti fejfájásokról, mikor egy külön betegség tüneteként jelenik meg a fejfájás; illetve léteznek önálló fejfájásbetegségek is, melyeket elsődleges fejfájásoknak is nevezünk (1, 2). A leggyakoribb elsődleges fejfájások közé tartozik a migrén, a tenziós és a klaszter fejfájás, míg a tüneti fejfájások számos betegséghez, állapothoz társulhatnak kísérő tünetként, például nem megfelelően korrigált látás, agyi térfoglaló folyamatok (vérzés, daganat), központi idegrendszeri és fül-orr-gégészeti gyulladásos megbetegedések, kialvatlanság, anyagcsere-zavarok, pszichés problémák, stb. Azonban ha nem található szervi oka a fejfájásunknak, néhány alapvető dolgot mi is megtehetünk a fejfájás elkerülésének érdekében: legyünk minél többet a friss levegőn; figyeljünk oda a megfelelő folyadékbevitelre; rendszeresen végezzünk valamilyen testmozgást; aludjuk ki magunkat, alakítsunk ki napi rutint; ha ülő munkát végzünk, tartsunk rövid szüneteket; ellenőriztessük látásunkat, ha kell, korrigáltassuk. Ezeken túl, választhatjuk természetet is – gyógyteák formájában.

Régre visszanyúló hagyománya van a fűzfakéreg (Salix alba) mint természetes fájdalomcsillapító használatának. A fiatal fák kérge többféle hatóanyagot (fenolos glikozidok, cseranyagok, fahéjsav-származékok, flavonoidok) tartalmaz, melyek gyulladás- és lázcsökkentő, illetve fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek (3). Közülük a legjelentősebb a szalicin, mely egy szalicilsav-származék. A nemszteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel szemben, a fűzfakéregben nem szabad formában van jelen a hatóanyag, hanem a szalicin belekben és a májban való átalakulása után jön csak létre a szalicilsav. Ez azt eredményezi, hogy a gyógynövény hatása lassabban alakul ki és tovább is tart, illetve az is előnye, hogy hosszantartó alkalmazás mellett sem károsítja a gyomor nyálkahártyáját (4, 5). A borsmenta (Menthae piperitae), más néven borsos menta vagy angol menta szintén ismert fájdalomcsillapító, gyulladásgátló, görcsoldó és számos egyéb jótékony hatásáról. Ezeket elsősorban a belőle kivonható jellegzetes illatú mentol és menton nevű illóolajok eredményezik, míg további flavonoidok és cseranyagok is megtalálhatóak a növényben, melyek együttesen növelik a hatékonyságát (6). Az említett illóolajok a bőr különböző receptorait stimulálva izomlazító és értágító hatást fejtenek ki, ezért a gyógynövény leginkább a tenziós fejfájás csillapítására alkalmas (7). Mindezek mellett vérnyomáscsökkentő hatásásról is olvashatunk: egy brazil tanulmány adatai szerint 30 napon keresztüli alkalmazását követően a vizsgálatban résztvevők 52,5%-nál tapasztaltak csökkenést mind a szisztolés, mind pedig a diasztolés értékben (8).

Ezek alapján a fűzfakéreg és borsmenta tartalmú gyógytea-keverékünk ténylegesen hasznosnak bizonyulhat a fejfájás csillapításában.

Felhasznált irodalom:

  1. Komoly, S., & Palkovits, M. (2012). Practical neurology and neuroanatomy. [Gyakorlati neurológia és neuroanatómia.] Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest. 197-201. [Hungarian]
  2. Szirmai, I. (2011). Neurology. [Neurológia.] Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest. 469-479. [Hungarian]
  3. Wood, J. N. (2015). From plant extract to molecular panacea: a commentary on Stone (1763) ‘An account of the success of the bark of the willow in the cure of the agues’. Philos Trans R Soc Lond B Biol Sci, 370(1666), doi:10.1098/rstb.2014.0317
  4. Kenstaviciene P., Nenortiene, P., Kiliuviene G., et al. (2009). Application of high-performance liquid chromatography for research of salicin in bark of different varieties of Salix. Medicina (Kaunas), 45(8), 644-651. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19773624/ (Letöltés: 2019. 09. 06.)
  5. Fűzfakéreg – Salicis cortex. https://tudatosvasarlo.hu/gyogynoveny/fuzfakereg-salicis-cortex (Letöltés: 2019. 09. 06.)
  6. Borsosmentalevél – Menthae piperitae folium. https://tudatosvasarlo.hu/gyogynoveny/borsmenta (Letöltés: 2019. 09. 06.)
  7. Göbel, H., Heinze, A., Heinze-Kuhn, K., et al. (2016). Peppermint oil in the acute treatment of tension-type headache. Schmerz, 30(3), 295-310. doi:10.1007/s00482-016-0109-6. [German]
  8. Barbalho, Sandra Maria, Machado, Flávia Maria Vasques Farinazzi, Oshiiwa, Marie, Abreu, Marcio, Guiger, Ellen Landgraf, Tomazela, Paschoal, & Goulart, Ricardo Alvares. (2011). Investigation of the effects of peppermint (Mentha piperita) on the biochemical and anthropometric profile of university students. Food Science and Technology, 31(3), 584-588. doi:10.1590/S0101-20612011000300006

Herbased © 2019 Minden jog fenntartva!

nadas web design

Please publish modules in offcanvas position.