nyito
nyito - másolat
nyito - másolat - másolat
nyito - másolat - másolat - másolat
nyito - másolat - másolat - másolat - másolat

09 influenzara

 

Gyógytea influenzára 80g

 
1699 Ft

 

Szálas gyógytea keverék

 

Összetevők: sédkenderfű, bodzavirág, legyezőfű, kakukkfű

Kiszerelés: 80 g

 

VÁSÁRLÁS

 

 

 

Használati javaslat:

A csészébe helyezett 3 g teakeveréket (csapott evőkanál) 2,5 dl forrásban lévő vízzel leforrázzuk. A forrázatot lefedjük, és 15 percig állni hagyjuk, majd kihűlést követően tetszés szerint ízesíthetjük. A főzetet fogyasztás előtt leszűrjük.

 

Figyelmeztetés:

Fogyasztása terhesség alatt, illetve 12 éves kor alatt nem ajánlott. Az ajánlott mennyiséget ne lépje túl.

 

Leírás:

A sédkenderfű (Eupatorium cannabinum) vagy más néven kenderpakóca, királyné asszony káposztája, kunigundafű, vízikender, ésatöbbi, immunerősítő gyógyhatású. Immunmoduláns hatása révén régóta használják a népi gyógyászatban a vírusos eredetű megbetegedések ellen a szervezet ellenállóképességének javítása céljából. A bodza (Sambucus nigra) virágzata is megemlítendő az immunerősítő növények között. A belőle készült teát mozgásszervi panaszokra is ajánlják, azonban leginkább a köhögéscsillapító, immunmoduláns (az immunrendszer működését módosító) és gyulladáscsökkentő-izzasztó hatásai miatt alkalmazzák. A réti legyezőfű (Filipendula ulmaria) leginkább lázas állapotok kezelésére javasolt, mivel a benne található szalicilsav-származékok a lázat csillapítani tudják. Hatékony vízhajtó is egyben, azonban szükséges itt megjegyezni, hogy mivel a szalicilsav gyermekekben súlyos állapotokat idézhet elő az agy és a máj működésében (Reye-szindróma), ezért 18 év alatti gyermekeknek nem ajánlott a fogyasztása. Végül, a kakukkfűről (Thymus serpyllum) is szót ejthetünk a témában, melyet szintén számos egyéb néven ismerhetünk, például vadcsomborként vagy balzsamfűként. A felső légutak gyulladásos megbetegedéseiben antibakteriális, köhögéscsillapító és görcsoldó hatást fejtenek ki. Immunmoduláns hatása is bizonyított, illetve a kakukkfű javítja az emésztési panaszokat is, görcsoldó hatása révén pedig menstruációs görcsök (diszmenorrea) esetén is hatékonynak bizonyult.

A sédkenderfű, bodzavirág, legyezőfű és kakukkfű tartalmú gyógytea-keverékünk ezek alapján erősítheti az immunrendszert, így az influenza megelőzésében és leküzdésében is hatékony segítséget nyújthat.

Tudjon meg többet a termékről!

A szezonális influenza az őszi-téli hónapok betegsége – hazánkban ez körülbelül a novembertől március végéig tartó időszakot jelenti. A nem túl kellemes tünetekkel járó betegség ellen ugyan létezik inaktivált vírust tartalmazó védőoltás, azonban mi is tehetünk annak érdekében, hogy az influenza ne döntsön le bennünket a lábunkról.

Először is, fontos tisztázni, hogy az influenza a felső légutak cseppfertőzés által terjedő megbetegedése, melyet az orthomyxovírusok családjába tartozó influenzavírusok – tehát nem baktériumok – okoznak. A tünetek a megfertőződés után 1-4 nappal jelentkeznek, viszonylag hirtelen: magas láz, gyengeség, torokfájás, száraz köhögés, izomfájdalmak, étvágytalanság. Ezek a tünetek 2-4 napig tartanak, majd tüneti kezelés (lázcsillapítás, ágynyugalom, fokozott folyadékbevitel) mellett általában meggyógyul a beteg. A súlyosabb, szövődményes esetek leginkább a 2 évnél fiatalabb kisgyermekeket, 65 évnél idősebbeket, krónikus betegségben szenvedőket, várandósokat és a kóros mértékben elhízottakat érintik (1). Megelőzésként elsődleges a megfelelő higiénia betartása: ezekben az időszakokban a szokásosnál gyakrabban mossunk kezet meleg folyóvízzel és szappannal; fertőtlenítsük a közös használatú felületeket (kilincsek, pultok); szellőztessünk; kerüljük az érintkezést már megbetegedett egyénekkel; tömegközlekedési eszközökön használhatunk kesztyűt is, melyet kimoshatunk később. Ezek mellett szervezetünket is felkészíthetjük a problémásabb időszakokra: immunrendszerünk erősítése által. Étrendünk legyen gazdag vitaminokban és rostokban (gyümölcsökben, zöldségek); mozogjunk minden nap legalább 20 percet; aludjuk ki magunkat, amennyire csak lehetséges; csökkentsük a bennünket érő stresszt és kicsit lassuljunk le mi is – akárcsak a természet, mely számos immunerősítő, láz- és gyulladáscsökkentő gyógynövényt is kínál számunkra.

A sédkenderfű (Eupatorium cannabinum) vagy más néven kenderpakóca, királyné asszony káposztája, kunigundafű, vízikender, ésatöbbi, immunerősítő gyógyhatását a benne található flavonoidoknak, illóolajoknak, szeszkviterpén-laktonoknak (eupatoriopikrin), fenoloknak és poliszacharidoknak köszönheti (2). Immunmoduláns hatása révén régóta használják a népi gyógyászatban a vírusos eredetű megbetegedések ellen a szervezet ellenállóképességének javítása céljából (3). A bodza (Sambucus nigra) virágzata is megemlítendő az immunerősítő növények között. A belőle készült teát mozgásszervi panaszokra is ajánlják, azonban leginkább a köhögéscsillapító, immunmoduláns (az immunrendszer működését módosító) és gyulladáscsökkentő-izzasztó hatásai miatt alkalmazzák (4). Hatóanyagai a flavonoidok (kvercetin, izokvercetin, rutin, hiperozid), triterpének, szterolok, glikozidok, kávésav-származékok és kevés illóolaj (5). A réti legyezőfű (Filipendula ulmaria) leginkább lázas állapotok kezelésére javasolt, mivel a benne található szalicilsav-származékok a lázat csillapítani tudják; emellett flavonoidokat és nagy mennyiségű káliumsót tartalmaz, mely által hatékony vízhajtó is egyben (6). Azonban szükséges itt megjegyezni, hogy mivel a szalicilsav gyermekekben súlyos állapotokat idézhet elő az agy és a máj működésében (Reye-szindróma), ezért 18 év alatti gyermekeknek nem ajánlott a fogyasztása (7, 8). Végül, a kakukkfűről (Thymus serpyllum) is szót ejthetünk a témában, melyet szintén számos egyéb néven ismerhetünk, például vadcsomborként vagy balzsamfűként. Megszárított virágos-leveles hajtásai keserű- és cserzőanyagokat, flavonoidokat, kávésav-származékokat és illóolajat tartalmaznak (9), melyek a felső légutak gyulladásos megbetegedéseiben antibakteriális, köhögéscsillapító és görcsoldó hatást fejtenek ki. Immunmoduláns hatása is bizonyított (10), illetve a kakukkfű javítja az emésztési panaszokat is, görcsoldó hatása révén pedig menstruációs görcsök (diszmenorrea) esetén is hatékonynak bizonyult (11).

A sédkenderfű, bodzavirág, legyezőfű és kakukkfű tartalmú gyógytea-keverékünk ezek alapján erősítheti az immunrendszert, így az influenza megelőzésében és leküzdésében is hatékony segítséget nyújthat.

Felhasznált irodalom:

 1. Maródi, L. (2016). Infectious diseases. University textbook. [Fertőző betegségek. Egyetemi tankönyv.] Medicina Könyvkiadó Zrt. Budapest. 149-152. [Hungarian]
 2. Grigore, A., Neagu, G., Dobre, N., Albulescu, A., Ionita, L., Ionita, C., & Albulescu, R. (2018). Evaluation of antiproliferative and protective effects of Eupatorium cannabinum L. extracts. Turkish journal of biology = Turk biyoloji dergisi, 42(4), 334–344. doi:10.3906/biy-1803-72
 3. Vollmar, A., Schäfera, W., & Wagner, H. ( 1986). Immunologically active polysaccharides of Eupatorium cannabinum and Eupatorium perfoliatum. Phytochem 25,377–381. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031942200854849 (Letöltés: 2019. 09. 20.)
 4. Barak, V., Halperin, T., Kalickman, I. (2001). The effect of Sambucol, a black elderberry-based, natural product, on the production of human cytokines: I. Inflammatory cytokines. Eur Cytokine Netw. 12(2), 290-296. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11399518 (Letöltés: 2019. 09. 20.)
 5. Bodzavirág - Sambuci flos. https://tudatosvasarlo.hu/gyogynoveny/bodza (Letöltés: 2019. 09. 20.)
 6. Kovaleva, T. Y., & Ermakova, V. A. (2018). Comparative Study of the Biologically Active Substances Composition and Content in Meadowsweet (Filipendula ulmaria (L.) Maxim) Crude Herbal Drugs (Herb, Leafs, Flowers) of Russian Origin. International Journal of Pharmaceutical Quality Assurance, 9(3), 277-280. https://www.researchgate.net/publication/328354224_Comparative_Study_of_the_Biologically_Active_Substances_Composition_and_Content_in_Meadowsweet_Filipendula_ulmaria_L_Maxim_Crude_Herbal_Drugs_Herb_Leafs_Flowers_of_Russian_Origin (Letöltés: 2019. 09. 20.)
 7. Chapman, J., & Arnold, J. K. (2019). Reye Syndrome. StatPearls. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526101/ (Letöltés: 2019. 09. 20.)
 8. Kovács, A. Miért ne adjunk aszpirint gyermekünknek? (2017.01.30.) https://www.webbeteg.hu/cikkek/gyermekgyogyaszat/2250/miert-ne-adjunk-aszpirint-gyermekunknek (Letöltés: 2019. 09. 20.)
 9. Mezei kakukkfű virágos hajtás - Serpilly herba. https://tudatosvasarlo.hu/gyogynoveny/kakukkfu (Letöltés: 2019. 09. 20.)
 10. Azad, I. S., A-Yaqout, A., & Al-Roumi, M. (2014). Antibacterial and immunity enhancement properties of anaesthetic doses of thyme (Thymus vulgaris) oil and three other anaesthetics in Sparidentax hasta and Acanthopagrus latus. Journal of King Saud University – Science, 26(2), 101-106. doi:10.1016/j.jksus.2013.12.003
 11. Salmalian, H., Saghebi, R., Moghadamnia, A. A., Bijani, A., Faramarzi, M., Nasiri Amiri, F., et al. (2014). Comparative effect of thymus vulgaris and ibuprofen on primary dysmenorrhea: A triple-blind clinical study. Caspian journal of internal medicine, 5(2), 82–88. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3992233/ (Letöltés: 2019. 09. 20.)

Herbased © 2019 Minden jog fenntartva!

nadas web design

Please publish modules in offcanvas position.