nyito
nyito - másolat
nyito - másolat - másolat
nyito - másolat - másolat - másolat
nyito - másolat - másolat - másolat - másolat

11 magas vernyomasra

 

Gyógytea magas vérnyomásra 110g

 
1399 Ft

 

Szálas gyógytea keverék

 

Összetevők: fagyöngylevél, mezei zsurló, galagonyabogyó, cickafarkfű, mentalevél, galagonyavirág

Kiszerelés: 110 g

 

VÁSÁRLÁS

 

 

Használati javaslat:

A csészébe helyezett 3 g teakeveréket (csapott evőkanál) 2,5 dl forrásban lévő vízzel leforrázzuk. A forrázatot lefedjük, és 15 percig állni hagyjuk, majd kihűlést követően tetszés szerint ízesíthetjük. A főzetet fogyasztás előtt leszűrjük.

 

Figyelmeztetés:

Fogyasztása terhesség alatt, illetve 12 éves kor alatt nem ajánlott. Az ajánlott mennyiséget ne lépje túl.

 

Leírás:

A fehér fagyöngy (Viscum album) rendkívül széleskörűen felhasználható növény. Leginkább a benne található lektin nevű polipeptid felelős vérnyomáscsökkentő hatásáért, azonban találhatóak még benne flavonoidok, alkaloidok, kávésav, szaponinok és viszkotoxin is. Azonban ez legutóbbi hatóanyaga toxikus, így a napi ajánlott mennyiséget semmiképpen nem szabad túllépni. A mezei zsurló (Equisetum arvense) fő hatóanyagai együttesen eredményezik a zsurló vérnyomásra gyakorolt csökkentő hatását. A galagonya (Crataegus monogyna) közismert „szívgyógyszer” a gyógynövények között, hiszen a szív- és érrendszerre kifejtett hatása igen jelentős. Közvetett vérnyomáscsökkentő-hatással rendelkezik, így magasvérnyomás-betegségben alkalmazható kiegészítő kezelésként. A növénynek virágos hajtását és bogyótermését is hasznosítják, továbbá megemlítendő, hogy hosszú távú alkalmazása is veszélytelen, sőt, egyes kutatók szerint a legalább három hónapos fogyasztás után a leghatékonyabb. A cickafark (Achillea millefolium) vérnyomáscsökkentő hatást eredményez. Végül, a borsmentát (Menthae piperitae) is fogyaszthatjuk enyhe vérnyomáscsökkentőként. Egy brazil tanulmány adatai szerint 30 napon keresztüli alkalmazását követően a vizsgálatban résztvevők 52,5%-ánál tapasztaltak csökkenést mind a szisztolés, mind pedig a diasztolés értékben.

Ezek alapján gyógytea-keverékünk a fent megemlített gyógynövények által az emelkedett és magas vérnyomás csökkentésében hasznosnak bizonyulhat.

Tudjon meg többet a termékről!

Egyre többször halljuk, hogy a magas vérnyomás az ún. csendes gyilkos, hiszen nem fáj, nincsenek azonnali és látható tünetei, sőt, lehet rá szedni gyógyszert, ami nem is olyan drága. Aztán mikor egy családtag vagy ismerős kórházba kerül agyvérzés vagy infarktus miatt, gyorsan megmérjük a vérnyomásunkat, és az értéket látva nyugtázzuk, hogy nem is (olyan) magas, nincs miért aggódnunk vagy végre rászánjuk magunkat és elmegyünk háziorvoshoz, kardiológushoz. Valóban, gyógyszeresen jól kezelhető – de nem meggyógyítható! – a magasvérnyomás-betegség, azonban életmódbeli változtatásokkal és természetes módszerekkel mi magunk is tehetünk a javulás érdekében.

A nemzetközileg is elismert American College of Cardiology/American Heart Association 2017-es ajánlása szerint 120/80 Hgmm-es vérnyomásérték felett beszélhetünk emelkedett vérnyomásról, 130/80 Hgmm felett I. fokú, míg 140/90 Hgmm felett II. fokú magasvérnyomás-betegségről (1). Megkülönböztetünk ún. esszenciális magasvérnyomás-betegséget (az esetek kb. 85%-a) és másodlagost (szekunder). Az esszenciális típusnak az okai szerteágazóak: nagyrészt öröklődik, illetve a stressz, dohányzás, táplálkozási tényezők (só-, kávé-, alkoholfogyasztás, túlsúly) és endokrin faktorok is befolyásolják kialakulását. A másodlagos forma hátterében vese vagy endokrin eredetű betegség állhat, melyek kezelése megszünteti a magas vérnyomást. Az esszenciális formánál a gyógyszeres kezeléssel szimultán kötelező általános teendők vannak, melyek a kezelés alapját képzik: testsúly normalizálása, sószegény és mediterrán diéta, életmódváltoztatás, fizikai aktivitás és az egyéb rizikóbetegségek rendezése (2). Mindezek mellett természetes vérnyomáscsökkentőként gyógyteákat is fogyaszthatunk, melyek hatékonysága a régóta fennálló használaton alapul.

A fehér fagyöngy (Viscum album) rendkívül széleskörűen felhasználható növény. Leginkább a benne található lektin nevű polipeptid felelős vérnyomáscsökkentő hatásáért, azonban találhatóak még benne flavonoidok, alkaloidok, kávésav, szaponinok és viszkotoxin is (3). Azonban ez legutóbbi hatóanyaga toxikus, így a napi ajánlott mennyiséget semmiképpen nem szabad túllépni. A mezei zsurló (Equisetum arvense) fő hatóanyagai a kovasav, különböző káliumsók, kávésav, alkaloidok (nikotin, palusztrin, plausztrinin), szaponinok és flavonoidok, melyek együttesen eredményezik a zsurló vérnyomásra gyakorolt csökkentő hatását (4). A galagonya (Crataegus monogyna) közismert „szívgyógyszer” a gyógynövények között, hiszen a szív- és érrendszerre kifejtett hatása igen jelentős. Közvetett vérnyomáscsökkentő-hatással rendelkezik, melyet flavonoidjai és procianid-tartalma eredményez, így magasvérnyomás-betegségben alkalmazható kiegészítő kezelésként (5). A növénynek virágos hajtását és bogyótermését is hasznosítják, továbbá megemlítendő, hogy hosszú távú alkalmazása is veszélytelen, sőt, egyes kutatók szerint a legalább három hónapos fogyasztás után a leghatékonyabb (6). A cickafarkat (Achillea millefolium) is érdemes megemlíteni a sorban, amelynek alkaloidszerű vegyületei, cserző- és keserűanyagai, illetve a belőle kivonható laktonok (proazulének) és flavonoidok vérnyomáscsökkentő hatást eredményeznek (7). Végül, a borsmentát (Menthae piperitae) is fogyaszthatjuk enyhe vérnyomáscsökkentőként, a benne megtalálható mentol és menton, flavonoidok és cseranyagok jótékony hatásai által. Egy brazil tanulmány adatai szerint 30 napon keresztüli alkalmazását követően a vizsgálatban résztvevők 52,5%-ánál tapasztaltak csökkenést mind a szisztolés, mind pedig a diasztolés értékben (8).

Ezek alapján gyógytea-keverékünk a fent megemlített gyógynövények által az emelkedett és magas vérnyomás csökkentésében hasznosnak bizonyulhat.

Felhasznált irodalom:

  1. Whelton PK, Carey RM, Aronow WS, Casey DE, Collins KJ, Dennison Himmelfarb C, DePalma SM, Gidding S, Jamerson KA, Jones DW, MacLaughlin EJ, Muntner P, Ovbiagele B, Smith SC, Spencer CC, Stafford RS, Taler SJ, Thomas RJ, Williams KA, Williamson JD, Wright JT. 2017 ACC/AHA/AAPA/ABC/ACPM/AGS/APhA/ASH/ASPC/NMA/PCNA Guideline for the Prevention, Detection, Evaluation, and Management of High Blood Pressure in Adults: A Report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Clinical Practice Guidelines. J. Am. Coll. Cardiol. 2018 May 15;71(19):e127-e248. doi:10.1016/j.jacc.2017.11.006
  2. Herold, G. (2009). Innere Medizin – eine vorlesungsorientierte Darstellung. [Belgyógyászat.] Medicina Könyvkiadó Zrt., 416-435. [Hungarian]
  3. Poruthukaren, K. J., Pallatty, P. L., Baliga, M. S., & Suresh, S. (2014). Clinical evaluation of Viscum album mother tincture as an antihypertensive: a pilot study. J Evid Based Complementary Altern Med., 19(1), 31-35. doi: 10.1177/2156587213507726
  4. Teixeira K, dos Santos P, Citadini-Zanette V, et al. Medicinal Plants that can Cause Changes in Blood Pressure and Interactions with Antihypertensive Agents. Am J Ethnomed., 4(1), doi:10.21767/2348-9502.100002
  5. Tassell, M. C., Kingston, R., Gilroy, D., Lehane, M., & Furey, A. (2010). Hawthorn (Crataegus spp.) in the treatment of cardiovascular disease. Pharmacognosy reviews, 4(7), 32–41. doi:10.4103/0973-7847.65324
  6. Asgary, S., Naderi, G. H., Sadehi, M., Kelishadi, R., & Amiri, M. (2004). Antihypertensive effect of Iranian Crataegus curvisepala Lind.: a randomized, double-blind study. Drugs Exp Clin Res., 30(5-6), 221-5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15700749/ (Letöltés: 2019. 09. 13.)
  7. Cickafarkfű virágzat – Achilleae anthodium. https://tudatosvasarlo.hu/gyogynoveny/cickafarkfu (Letöltés: 2019. 09. 13.)
  8. Barbalho, Sandra Maria, Machado, Flávia Maria Vasques Farinazzi, Oshiiwa, Marie, Abreu, Marcio, Guiger, Ellen Landgraf, Tomazela, Paschoal, & Goulart, Ricardo Alvares. (2011). Investigation of the effects of peppermint (Mentha piperita) on the biochemical and anthropometric profile of university students. Food Science and Technology, 31(3), 584-588. doi:10.1590/S0101-20612011000300006

Herbased © 2019 Minden jog fenntartva!

nadas web design

Please publish modules in offcanvas position.