nyito
nyito - másolat
nyito - másolat - másolat
nyito - másolat - másolat - másolat
nyito - másolat - másolat - másolat - másolat

17 szajuregi gyulladasokra

 

Gyógytea szájüregi gyulladások ellen 130g

 
1739 Ft

 

Szálas gyógytea keverék

 

Összetevők: fehérmályvagyökér, feketenadálytőgyökér, levendulavirág, gyömbérgyökér

Kiszerelés: 130 g

 

VÁSÁRLÁS

 

 

Használati javaslat:

A csészébe helyezett 3 g teakeveréket (csapott evőkanál) 2,5 dl forrásban lévő vízzel leforrázzuk. A forrázatot lefedjük, és 15 percig állni hagyjuk, majd kihűlést követően tetszés szerint ízesíthetjük. A főzetet fogyasztás előtt leszűrjük.

 

Figyelmeztetés:

Fogyasztása terhesség alatt, illetve 12 éves kor alatt nem ajánlott. Az ajánlott mennyiséget ne lépje túl.

 

Leírás:

A fehérmályva (Althaea officinalis) vagy más néven orvosi ziliz az orr- és szájnyálkahártya gyulladásos és irritáció okozta elváltozásainak kezelésében bizonyult hatékonynak, illetve természetes köhögéscsillapítóként is számon tartják. A borágófélék családjába tartozó fekete nadálytő (Symphytum officinale), népies nevén forrasztófű vagy sarkosfű szintén említést érdemel. Levele és gyökere is tartalmaz aktív hatóanyagokat, de gyulladáscsökkentő és köhögéscsillapító hatásáért leginkább a növény gyökerét teszik felelőssé. Pirrolizidin-alkaloid tartalma miatt nem tanácsos túllépni az ajánlott napi dózist, mivel ez az anyag nagy mennyiségben mérgező a májra nézve. A levendula (Lavandula angustifolia) virága közismert nyugtató-altató hatásáról. Illóolajként vagy forrázat formájában alkalmazva a központi idegrendszerre szorongásoldó, hangulatstabilizáló, nyugtató és fájdalomcsillapító, továbbá, szintén idegi alapon az emésztőrendszerre is védő hatást fejt ki. Mindezek mellett azonban antimikrobiáis, azaz fertőtlenítő hatással is rendelkezik, így a szájnyálkahártya és a torok gyulladásos betegségeiben is alkalmazható. A gyömbérfélék közé sorolható közönséges gyömbér (Zingiber officinale) fűszer- és gyógynövény is egyben. Gyökerének hatóanyagai számos betegségben és állapotban pozitív hatást fejtenek ki, például segít csökkenti a hányingert; jelentős görcsoldó, antioxidáns és antimikrobiális hatással rendelkezik; enyhén befolyásolja a vércukorszintet; illetve a szervezet rákos megbetegedései ellen is hatékonynak bizonyulhat.

Ezek alapján a fehérmályva-, feketenadálytő- és gyömbérgyökeret, illetve levendulavirágot tartalmazó gyógytea-keverékünk hatékony segítséget nyújthat a fogíny, a szájüreg és torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelésében.

Tudjon meg többet a termékről!

Fogínyvérzés, sebes szájnyálkahártya (afták), köhögés és torokgyulladás – a főműsoridőben leadott tévéreklámok igen nagy része ezekre az egészségügyi problémákra (is) igyekszik minél gyorsabb, hatékonyabb és olcsóbb megoldást nyújtani. Azonban a csodafogkrémek, ecsetelők és fertőtlenítő cukorkák mellett számos olyan gyógynövényt is találhatunk, melyek a felsorolt tünetek enyhébb fokaiban igen eredményesen alkalmazhatóak.

A fogíny gyulladásos megbetegedése (gingivitisz) mögött általában a hiányos szájhigiéné áll, de sok, orvosi kezelést igénylő állapot is kiválthatja: cukorbetegség, vírusos vagy gombás fertőzések, véralvadási zavarok, alkoholizmus (1). Az afta a szájüreg nyálkahártyáján keletkező igen fájdalmas fekély, melynek okai között szintén megtaláljuk az elégtelen szájhigiénét, de a stressz, az immunrendszert gyengítő betegségek és mechanikai hatások (fogak, protézis) is előidézhetik a kialakulását (2), egyesek szerint a rá való hajlam öröklődhet is. A torok gyulladásos betegségei szerteágazóak okai és az érintett régiók szerint. Legtöbbször bakteriális vagy vírusos fertőzés áll a háttérben. Ezen problémák megelőzésében kiemelt szerepe van a megfelelő szájhigiénének (fogmosás), illetve a szezonális fertőző betegségek elleni védekezésnek is, melybe beletartozik a gyakori kézmosás és immunrendszerünk erősítése is – akár gyógyteák által is.

A fehérmályva (Althaea officinalis) vagy más néven orvosi ziliz az orr- és szájnyálkahártya gyulladásos és irritáció okozta elváltozásainak kezelésében bizonyult hatékonynak, illetve természetes köhögéscsillapítóként is számon tartják (3). Antioxidánsok, flavonoidok (flavonolok, katekinek, antocianin), tanninok és a galakturonramnán nevű poliszacharid felelősek jótékony hatásaiért (4). A borágófélék családjába tartozó fekete nadálytő (Symphytum officinale), népies nevén forrasztófű vagy sarkosfű szintén említést érdemel. Levele és gyökere is tartalmaz aktív hatóanyagokat (tanninok, triterpének, allantoin, kávésav, ásványi anyagok), de gyulladáscsökkentő és köhögéscsillapító hatásáért leginkább a növény gyökerét teszik felelőssé (5). Pirrolizidin-alkaloid tartalma miatt nem tanácsos túllépni az ajánlott napi dózist, mivel ez az anyag nagy mennyiségben mérgező a májra nézve (6). A levendula (Lavandula angustifolia) virága közismert nyugtató-altató hatásáról, melyet főbb hatóanyagai (linalool, linalil-acetát, kámfor) jó zsíroldékonyságának köszönhet. Illóolajként vagy forrázat formájában alkalmazva a központi idegrendszerre szorongásoldó, hangulatstabilizáló, nyugtató és fájdalomcsillapító (7, 8), továbbá, szintén idegi alapon az emésztőrendszerre is védő hatást fejt ki (9). Mindezek mellett azonban antimikrobiáis, azaz fertőtlenítő hatással is rendelkezik, így a szájnyálkahártya és a torok gyulladásos betegségeiben is alkalmazható (10). A gyömbérfélék közé sorolható közönséges gyömbér (Zingiber officinale) fűszer- és gyógynövény is egyben. Gyökerének hatóanyagai számos betegségben és állapotban pozitív hatást fejtenek ki, például segít csökkenti a hányingert; jelentős görcsoldó, antioxidáns és antimikrobiális hatással rendelkezik; enyhén befolyásolja a vércukorszintet; illetve a szervezet rákos megbetegedései ellen is hatékonynak bizonyulhat (11). Főbb hatóanyagai a szitoszterol palmitát, izovanillin, gingerol, paradol, shoagol és zingeron (12).

Ezek alapján a fehérmályva-, feketenadálytő- és gyömbérgyökeret, illetve levendulavirágot tartalmazó gyógytea-keverékünk hatékony segítséget nyújthat a fogíny, a szájüreg és torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelésében.

Felhasznált irodalom:

 1. Mayo Clinic Staff. Gingivitis. 2017 August 4. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gingivitis/symptoms-causes/syc-20354453 (Letöltés: 2019. 09. 23.)
 2. Borsi-Lieber, K. - WEBBeteg. Types and treatment of aphtha. [Az afta típusai és kezelése.] 2018. March 11. https://www.webbeteg.hu/cikkek/fogaszat/5247/mit-erdemes-tudni-az-aftarol [Hungarian] (Letöltés: 2019. 09. 23.)
 3. Sendker, J., Böker, I., Lengers, I., et al. (2017). Phytochemical Characterization of Low Molecular Weight Constituents from Marshmallow Roots (Althaea officinalis) and Inhibiting Effects of the Aqueous Extract on Human Hyaluronidase-1. J Nat Prod., 80(2), 290-297. doi:10.1021/acs.jnatprod.6b00670
 4. Sadighara, P., Gharibi, S., Moghadam Jafari, A., Jahed Khaniki, G., & Salari, S. (2012). The antioxidant and Flavonoids contents of Althaea officinalis L. flowers based on their color. Avicenna journal of phytomedicine, 2(3), 113–117. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4075668/#!po=93.7500 (Letöltés: 2019. 09. 23.)
 5. EMA/HMPC/572844/2009 Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC). Assessment report on Symphytum officinale L., radix. 12 July 2011. https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-report/draft-assessment-report-symphytum-officinale-l-radix_en.pdf (Letöltés: 2019. 09. 23.)
 6. Moreira, R., Pereira, D. M., Valentão, P., & Andrade, P. B. (2018). Pyrrolizidine Alkaloids: Chemistry, Pharmacology, Toxicology and Food Safety. International journal of molecular sciences, 19(6), 1668. doi:10.3390/ijms19061668
 7. Koulivand, P. H., Khaleghi Ghadiri, M., & Gorji, A. (2013). Lavender and the nervous system. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2013, 681304. doi:10.1155/2013/681304
 8. Levendula – Lavandulae flos. https://tudatosvasarlo.hu/gyogynoveny/levendula (Letöltés: 2019. 09. 23.)
 9. Barocelli, E., Calcina, F., Chiavarini, M., et al. (2004). Antinociceptive and gastroprotective effects of inhaled and orally administered Lavandula hybrida Reverchon "Grosso" essential oil. Life Sci., 76(2), 213-23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15519366 (Letöltés: 2019. 09. 23.)
 10. Adaszynska-Skwirzynska, M., & Szczerbinska, D. (2018). The antimicrobial activity of lavender essential oil (Lavandula angustifolia) and its influence on the production performance of broiler chickens. J Anim Physiol Anim Nutr (Berl)., 102(4), 1020-1025. doi:10.1111/jpn.12907
 11. Rahmani, A. H., Shabrmi, F. M., & Aly, S. M. (2014). Active ingredients of ginger as potential candidates in the prevention and treatment of diseases via modulation of biological activities. International journal of physiology, pathophysiology and pharmacology, 6(2), 125–136.
 12. Prasad, S., & K. Tyagi, A. (2015). Ginger and Its Constituents: Role in Prevention and Treatment of Gastrointestinal Cancer. Gastroenterology Research and Practice, vol. 2015, Article ID 142979, doi:10.1155/2015/142979.

Herbased © 2019 Minden jog fenntartva!

nadas web design

Please publish modules in offcanvas position.