nyito - másolat
nyito
nyito - másolat - másolat - másolat
nyito - másolat - másolat - másolat - másolat
nyito - másolat - másolat

03 vesetisztito

 

Vesetisztító gyógytea 70g

 
999 Ft

 

Szálas gyógytea keverék

 

Összetevők: mezei zsurló, csalánlevél, vadárvácska, tarackbúzagyökér, nyírfalevél

Kiszerelés: 70 g

 

VÁSÁRLÁS

 

 

Használati javaslat:

A csészébe helyezett 3 g teakeveréket (csapott evőkanál) 2,5 dl forrásban lévő vízzel leforrázzuk. A forrázatot lefedjük, és 15 percig állni hagyjuk, majd kihűlést követően tetszés szerint ízesíthetjük. A főzetet fogyasztás előtt leszűrjük.

 

Figyelmeztetés:

Fogyasztása terhesség alatt, illetve 12 éves kor alatt nem ajánlott. Az ajánlott mennyiséget ne lépje túl.

 

Leírás:

A mezei zsurló (Equisetum arvense) veseműködést javító hatású, ezáltal kövességben, húgyúti fertőzésekben is kiválóan alkalmazható. A csalán (Urtica dioica) ún. vértisztító és vízhajtó hatása révén távolít el a szervezetből folyadékot és bizonyos felhalmozódásra hajlamos anyagokat, továbbá, gyulladáscsökkentő tulajdonsága is van, ezáltal hatásos lehet ízületi betegségekben is. A vadárvácska (Viola tricolor) a húgyutak betegségeire (hólyaghurut, diszuria) pozitív hatással van, illetve gyulladáscsökkentőként is használatos: különböző gyulladásos tüdő- és bőrbetegségekre is használják évszázadok óta a népi gyógyászatban. A közönséges tarackbúza (Elymus repens), más néven ebgyógyítófű vagy tarack vízhajtó hatást eredményez, illetve ízületi panaszokra is alkalmazzák egyes országokban. A közönséges nyír (Betula pendula) jelentős vízhajtó és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Mindemellett ajánlják külsőleg hajhullás és korpásodás ellen is, mely hatása a haj és a hajas fejbőr rendszeres öblítése által érhető el.

Ezek alapján a zsurlót, csalánlevelet, vadárvácskát, tarackbúzagyökeret és szárított nyírfalevelet tartalmazó gyógytea-keverékünk eredményes lehet a vese működésének serkentésében, ezáltal természetes „vesetisztítóként” is fogyasztható.

Tudjon meg többet a termékről!

Sokan ugyan úgy gondolják, hogy a vesék mellékes funkciót töltenek be a szervezet működésében, azonban ez egyáltalán nem igaz. A veséknek és a felső csúcsain elhelyezkedő mellékveséknek központi szerepük van nem csupán a vizelet előállításában, hanem a folyadékháztartás és a vérnyomás szabályozásában is, továbbá, hormonokat termel, melyek szükségesek az egészséges működéshez. Ezek miatt is fontos, hogy odafigyeljünk veséink egészségére, amennyiben pedig valamilyen betegségre van gyanú, minél hamarabb forduljunk orvoshoz. Kiegészítő kezelésként vagy megelőzésként pedig fordulhatunk a természethez is, mely bőven kínál gyógynövényeket a vese egészségének fenntartásához.

A veséket megtámadó betegségek sokáig lehetnek tünetmentesek, azonban nagy részük igen fájdalmas és korán jelentkezhetnek a tünetek – például véres vagy zavaros vizelet, fájdalmas vizeletürítés (diszuria), a vizelet mennyiségének jelentős megnövekedése/lecsökkenése, deréktáji fájdalom, vizenyő a szem körül/lábszárakon, tartós láz, levertség, bőrviszketés, stb. (1). A „vesetisztító”, vizelethajtó készítményeket leggyakrabban a vese kövességet okozó megbetegedéseiben alkalmazzák annak érdekében, hogy a felhalmozódó és ezáltal veseköveket, vesehomokot létrehozó anyagokat (kalcium-oxalát) eltávolítsák a szervezetből. Ilyen vizelethajtó hatással rendelkezik jónéhány gyógynövény is, melyek teáját fogyaszthatjuk a megfelelő életmódbeli változtatások mellett a vesekövesség megelőzésére és kezelésére is.

A mezei zsurló (Equisetum arvense) fő hatóanyagai a kovasav, különböző káliumsók, kávésav, alkaloidok (nikotin, palusztrin, plausztrinin), szaponinok és flavonoidok (2), melyek együttesen hozzák létre veseműködést javító hatását, ezáltal kövességben, húgyúti fertőzésekben is kiválóan alkalmazható (3). A csalán (Urtica dioica) ún. vértisztító és vízhajtó hatása révén távolít el a szervezetből folyadékot és bizonyos felhalmozódásra hajlamos anyagokat, továbbá, gyulladáscsökkentő tulajdonsága is van, ezáltal hatásos lehet ízületi betegségekben is (4). A csalánfélék hatóanyagai a klorofill, flavonoidok, lektinek, kávésavak és különböző ásványi anyagok (cink, mangán, réz, vas). A vadárvácska (Viola tricolor) a húgyutak betegségeire (hólyaghurut, diszuria) pozitív hatással van (5), illetve gyulladáscsökkentőként is használatos: különböző gyulladásos tüdő- és bőrbetegségekre is használják évszázadok óta a népi gyógyászatban. Flavonoidok, poliszacharidok, fenil-karbonsavak, szalicilsav-származékok, katekinek és kumarinok eredményezik a fentebb említett hatásokat (6). Végül, a közönséges tarackbúza (Elymus repens), más néven ebgyógyítófű vagy tarack is helyet kap a felsorolásban. Hatóanyagai az inulinszerű triticin, szaponinok, cukoralkoholok (mannitol és inozitol), fenilkarbonsavak, kovasav, szilikátok és némi illóolaj, melyek vízhajtó hatást eredményeznek, illetve ízületi panaszokra is alkalmazzák egyes országokban (7). A közönséges nyír (Betula pendula) nyáron begyűjtött és megszárított levelei flavonoidokat (kvercetin), illóolajokat (szeszkviterpének) és káliumsókat tartalmaznak, melyek által jelentős vízhajtó és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik (8). Mindemellett ajánlják külsőleg hajhullás és korpásodás ellen is, mely hatása a haj és a hajas fejbőr rendszeres öblítése által érhető el.

Ezek alapján a zsurlót, csalánlevelet, vadárvácskát, tarackbúzagyökeret és szárított nyírfalevelet tartalmazó gyógytea-keverékünk eredményes lehet a vese működésének serkentésében, ezáltal természetes „vesetisztítóként” is fogyasztható.


Felhasznált irodalom:

  1. Tulassay, Zs. (2016). Principles of Internal Medicine 2., 5th edition. [A belgyógyászat alapjai 2., 5. kiadás] Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest. 1289-1291. [Hungarian] https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_524_A_belgyogyaszat_alapjai_2/adatok.html (Letöltés: 2019. 09. 21.)
  2. Mezei zsurlófű - meddő hajtás (Equiseti herba). https://tudatosvasarlo.hu/gyogynoveny/zsurlo (Letöltés: 2019.09.21.)
  3. Butterweck, V., & Khan, S. R. (2009). Herbal medicines in the management of urolithiasis: alternative or complementary? Planta medica, 75(10), 1095–1103. doi:10.1055/s-0029-1185719
  4. Paduch, R., & Woźniak, A. (2015). The Effect of Lamium album Extract on Cultivated Human Corneal Epithelial Cells (10.014 pRSV-T). Journal of ophthalmic & vision research, 10(3), 229–237. doi:10.4103/2008-322X.170349
  5. EMA/HMPC/131735/2009 Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC). Assessment report on Viola tricolor L. and/or subspecies Viola arvensis Murray (Gaud) and Viola vulgaris Koch (Oborny), herba cum flore. 25 November 2010 https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-report/final-assessment-report-viola-tricolor-l/subspecies-viola-arvensis-murray-gaud-viola-vulgaris-koch-oborny-herba-cum-flore_en.pdf (Letöltés: 2019.09.21.)
  6. Hellinger, R., Koehbach, J., Fedchuk, H., Sauer, B., Huber, R., Gruber, C. W., & Gründemann, C. (2014). Immunosuppressive activity of an aqueous Viola tricolor herbal extract. Journal of ethnopharmacology, 151(1), 299–306. doi:10.1016/j.jep.2013.10.044
  7. EMA/HMPC/563395/2010 Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC). Assessment report on Agropyron repens (L.) P. Beauv., rhizoma. 22 November 2011 https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-report/final-assessment-report-agropyron-repens-l-p-beauv-rhizoma_en.pdf (Letöltés: 2019. 09. 21.)
  8. Gründemann, C., Gruber, C W., Hertrampf, A., et al. (2011). An aqueous birch leaf extract of Betula pendula inhibits the growth and cell division of inflammatory lymphocytes. J Ethnopharmacol., 136(3), 444-451. doi:10.1016/j.jep.2011.05.018 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21619918 (Letöltés: 2019. 09. 21.)

Herbased © 2019 Minden jog fenntartva!

nadas web design

Please publish modules in offcanvas position.